Qsiva - Ett nytt aptithämmande läkemedel nu tillgängligt i Sverige
Procentuell viktnedgång över tid från studiestart till vecka 28
Ett nytt läkemedel mot obesitas har lanseras på de svenska apoteken. Den huvudsakliga mekanismen bakom den viktreducerande effekten av fentermin är en påverkan på aptiten genom ökad frisättning av noradrenalin i hypotalamus. Topiramats primära farmakologiska effekt är hämning av vissa karbanhydras-isoenzymer. Data talar för att den viktreducerande effekten av topiramat kan bero på nedsatt gastrointestinal rörlighet, ökad energiförbrukning samt nedsatt aptit.
Kliniska fas 2-studier har konfirmerat att båda substanserna bidrar till Qsivas viktreducerande effekt. Studie 301 visade att behandling med Qsiva i 28 veckor resulterade i en mer uttalad viktnedgång jämfört med placebo samt jämfört med de separata komponenterna fentermin och topiramat. Doserna av de aktiva substanserna som ingår i den högsta dosen av Qsiva är cirka ¼ av maximal dos för de redan godkända indikationerna i USA respektive EU.
Läkemedelsverket har gjort bedömningen att att nyttan med läkemedlet överväger riskerna med läkemedlet men framhåller att den komplexa biverkningsbilden, med risken för fosterskador och depression, måste beaktas innan läkemedlet sätts in.
Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare vid obesitascentrum på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, säger att hon välkomnar att det nya läkemedlet lanseras i Sverige.
“Det är positivt att vi får ett nytt verktyg att använda. Effekten ser ut att vara bra och en fördel är att detta är en oral behandling som bara tas en gång om dagen”
— Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare vid obesitascentrum
– Det är positivt att vi får ett nytt verktyg att använda. Effekten ser ut att vara bra och en fördel är att detta är en oral behandling som bara tas en gång om dagen. En nackdel är att Qsiva är fosterskadande och absolut inte får ges till gravida kvinnor, liksom till patienter med depression eller dem med vissa hjärtbesvär.
I USA har Qsiva använts i ett tiotal år, men där under namnet Qsymia.